Organized by 
DEPARTMENT OF NUCLEAR MEDICINE, RADIOTHERAPY AND ONCOLOGY
Anjuran Bersama :
 
Unit Perubatan Integratif
Perkembangan Kesihatan Wanita
Strategic Business Unit (S.B.U)
 
Untuk Maklumat Lanjut sila hubungi
 
Puan Norzilawati Abdullah
No. Tel : 09-7676885/6887
 
Puan Mazni : +6 013-9206920 (Whatsapp/Call) 
Puan Nur Izzati : +6 013-9128666 (Whatsapp) 
 
Tajaan Bersama :
 
al khatiri
 
Untuk Penginapan sila hubungi
Puan Aminah Munirah (Mimi)
Penolong Pengurus
No. Tel : 018-9033446
 
hazlina
 
Nama           
Profesor Dr. Nik Hazlina Nik Hussain
 
Pekerjaan/Jawatan
Pensyarah Perubatan
 
Syarikat/Organisasi
Pusat Pengajian Sains Perubatan, USM
 
Alamat         
Unit Perkembangan Kesihatan Wanita,
PPSP, USM Kampus Kesihatan
 
Emel             
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Pendidikan
Degree (Universiti): MD (UKM)
Masters (Universiti): M.Med (Obstetric & Gynecology), USM
 
Lain-lain Pengiktirafan
Sub-kepakaran Infertiliti dan Endokrin Reproduksi di Royal Women’s Hospital, Melbourne dan Melbourne IVF, Victoria, Australia
Sijil Estrogen Deficiency & Menopause di Columbia University, USA
 
Pengalaman kerja   
Doktor siswazah, HUSM
Pegawai Perubatan, HUSM
Pensyarah Perubatan, USM
 
Kepakaran 
Reproductive endocrinology and sexual health,
Traditional and complementary medicine,
Honey and herbal clinical trial
 
Penerbitan
Telah terlibat dalam pelbagai kajian saintifik berkaitan kesihatan wanita dari segi perubatan moden dan juga perubatan integratif, telah menerbitkan lebih 60 artikel di peringkat antarabangsa dan kebangsaan, lebih dari 20  judul buku berwasit bacaan umum dan buku ilmiah, menerbitkan rencana di laman sesawang dan juga lebih daripada 400 rencana di media massa dan menyumbang beberapa bab dalam buku teks universiti. Beliau juga telah diberikan kepercayaan mengendalikan ruangan soal jawab doktor di akhbar Mingguan Malaysia, akhbar lain dan juga Dewan Kosmik lebih dari enam tahun.
 
Lain-lain      
Life member of Malaysian Medical Association (MMA), Obstetrics & Gynaecological Society of Malaysia (OGSM), Malaysian Menopause Society (MMS), Women’s Health Development Association, Malaysian Association Advisory and Lactation Consultant, Malaysian Society of the Assisted Reproductive Technology (MSART) and USM Alumni Doctor Association.
She is also Member Secretary for Human Research & Ethics Committee USM
 
Abstrak
 
Madu Dan Wanita
Pengambilan madu dan produk lebah telah diamalkan selama berabad lamanya oleh masyarakat yang berbeza dalam merawat pelbagai penyakit. Sejak 10 tahun yang lalu, banyak kajian dan penyelidikan untuk melihat manfaat madu sebagai rawatan atau makanan tambahan untuk pelbagai penyakit termasuklah menopaus. Terdapat lebih kurang 80% daripada wanita menggunakan pengambilan madu dan produk lebah, ubat-ubatan herba, vitamin dan mineral, ubat-ubatan homeopati, akupunktur dan meditasi dalam usaha mengurangkan gejala menopaus.
Setelah menopaus, wanita akan mengalami perubahan fisiologi dan biologi yang mendedah mereka kepada ancaman kesihatan. Terdapat pertambahan jumlah wanita yang mengalami masalah osteoporosis, obesiti, diabetes mellitus, hipertensi, penyakit kardiovaskular dan berisiko untuk menghidap pelbagai jenis kanser. Sebelum ini, terapi penggantian hormon (TPH) telah menjadi asas kepada rawatan berkaitan dengan masalah menopaus, namun hanya 8.1% wanita di Malaysia menggunakannya.
 
Kebimbangan terhadap kesan sampingan terapi, keselamatan dan keberkesanan rawatan menjadi punca ramai yang beralih kepada rawatan alternatif untuk mengurangkan gejala menopaus mereka. Dapatan kajian membuktikan bahawa madu bermanfaat kepada wanita menopaus.